av Mona Sprenger • desember 19, 2018

Har vasken din begynt å klukke? Da må rørene dine spyles.

- Har vasken din begynt å klukke? Da er rørene dine i ferd med å gå tette og må spyles.

Det er mange som ikke tenker over at avløpsrør gror igjen ettersom årene går. At dette er mulig å forebygge gjennom spyling, er det de færreste som tenker på.

– Det som er ute av synet er ofte ute av sinn. Rør trenger vedlikehold på samme måte som fasaden på et hus, sier driftsleder i Vitek, Kjetil Pedersen.Kontakt oss om  spyling

Tror avløpet er en søppeldunk

I 15 år har Pedersen spylt opp tette rør på Vestlandet, og han har sett det aller meste.

– Noen tror at avløpet er en søppeldunk. Vi har plukket ut alt fra mobiltelefoner til et helt juletre ut av kummer. Juletreet fant vi i et 600 mm offentlig rør. I ett hjem hentet vi ut en hel fisk, som noen hadde skylt ned i toalettet fordi den hadde begynt å lukte i kjøleskapet. Det ble en dyr fisk.

spyling 2

Fett propper igjen rør

Fjerning av fett i avløpsnettet koster norske innbygger millioner av kroner. Hvert år øker likevel mengden fett som skylles ned i avløpet. Det antas å skyldes økt forbruk av matfett og matoljer.

– Før i tiden sparte folk mer på fettet og brukte det på nytt. Nå skyller folk det ut i kjøkkenvasken og fettet danner store propper i avløpsrørene. Dette er noe som vi spesielt erfarer i juletider, for da må vi ofte ut på slike jobber.

Vitek_Spylefilm_lang_tekstet

Store kloakkskader

I verste fall kan tette rør i private husstander forårsake skader for millioner av kroner.

– I fjor var vi ute på en jobb i en enebolig hvor hovedledningen hadde gått tett. Her stod kloakken opp til tredje trappetrinn i kjelleretasjen. Skadefirmaet som hadde fått jobben, håpet at de kunne redde taket i kjelleren. Det sier seg selv at det ikke gikk an å bo i huset.

Klukking og lyder

Pedersen oppfordrer folk til å ta seg en inspeksjon i kjelleren sin. Det første tegnet på at rørene begynner å gå tett er lyder.

– Når vaskene begynner å klukke, er det på tide å få spylt opp rørene. Da er det bare å kontakte Vitek. Vi tar alle jobber fra små baderoms-servanter til de største kommunale ledningene.

I privatboliger og leiligheter spyler Vitek fra rørene på kjøkken og sluk på bad og andre våtrom. Rørene blir spylt med varmt vann og roterende dyse ut til hovedstammen.

– Ved en slik spyling vil vi også oppdage eventuelle feil eller lekkasjer i rørene.

I disse tilfellene vil Vitek først gjennomføre en rørinspeksjon for å være på den sikre siden.

– Det kan bli nødvendig å fornye rørene. Her er gravefrie metoder et alternativ som gjør at det ikke er nødvendig å åpne vegger eller pigge gulv for å fornye rørene, sier Pedersen.

Tette rør? Klikk her for å ta kontakt.

Velkommen til Vitek-bloggen

Her kan du holde deg oppdatert med alt om vann-og avløp. Vi skriver om vann- og avløpssektoren, samt farlig avfall. Vi skal legge ut artikler om blant annet rørfornying, rørinspeksjon, tankerengjøring, trasesøk, lekkasjer og mer for privat-, offentlig- og bedriftsmarkedet. Nye blogginnlegg publiseres jevnlig, så om du vil holde deg oppdatert, følg med på bloggen eller registrer deg for varsling på e-post.

Besøk også vitek.no

Få e-post om nye innlegg

Siste innlegg