Vidar Aase av Vidar Aase • august 9, 2018

Hva er rørfornying? [Video]

Vi nordmenn ligger på verdenstoppen i oppussing. Vegger males i de nyeste trendfargene og kjøkken byttes ut. De færreste tenker derimot på at også rørene i en bolig må vedlikeholdes, for daglig bruk av kjøkken, bad og toalett fører til slitasje.

Dette blir mange borettslag først oppmerksom på, når problemene dukker opp. Rør som stadig går tett og ikke minst oversvømmelser kan fort bli kostbart. Da gjelder det å raskt finne de beste og de mest økonomiske løsningene for sameiet. Det er styrets ansvar.Kontakt oss  om rørfornying

Vitek har i mange år hjulpet borettslag med rørfornying. Vår erfaring er at rørfornying er en raskere og billigere metode enn å erstatte de gamle rørene med nye. Kort fortalt går metoden ut på at vi etablerer nye rør på innsiden av de gamle. Da trenger vi ikke å grave opp hager, pigge opp gulv eller rive ned vegger. Det er en stor fordel for hele nabolaget.

Se infografikk om rørfornyingsprosessen i borettslag her

Hvordan skjer rørfornyingen

Rør som er fornyet har holdbarhet og garanti som ved nytt plastrør. Og de aller fleste rør og ledningsnett kan faktisk rørfornyes.

I de fleste tilfeller skjer det på denne måten:

Rørinspeksjon
Vitek filmer rørene fra innsiden ved hjelp av et spesialkamera, som kommer til inni rørene gjennom eksisterende stakeluker, septiktanker, stakekummer eller utvendige kummer. 

Inspeksjonen avdekker fett, avleiringer, svanker og brudd. Selv om det opprinnelige røret er i elendig forfatning og delvis oppsmuldret kan det likevel fornyes med en strømpeforing. Etter å ha gjennomført denne inspeksjonen, kan Vitek gi borettslaget et pristilbud på selve rørfornyingen.

Klargjøring
Rørenes gjøres klar for fornying gjennom at rørene renses mekanisk eller med vann.

Rørfornying
Det nye røret lages som regel av en epoxymettet foring, som vrenges inn i det gamle røret ved hjelp av vann eller trykkluft. Foringen vi bruker er en filtstrømpe. Deretter herdes foringen ved hjelp av steam og UV-lys. Etter noen timer med herding med varmluft, har røret blitt til et nytt og slitesterkt rør uten skjøter.

Hvis rørstrekket har grenrør, så bruker vi en spesialrobot for å åpne tilkoblinger til dette røret. Vi fornyer også grenrørstilkoblinger og grenrør, hvis det er aktuelt.

Etter at herdingen er vel overstått, kontrollerer vi at det nye røret er i orden med en avsluttende rørinspeksjon med rørinspeksjonskamera.

Kameraopptaket er en del av sluttdokumentasjonen, som overleveres med garantibevis og oppmålingsdokumenter til kommunens kartverk.

Her kan du se en video om prosessen: 

Lær om våre rørfornyingstjenester

Ring oss gjerne på telefon 07365, hvis rørene dine trenger fornyelse. Du kan også kontakte oss gjennom dette skjemaet.

Trenger du en enkle måtte å vise styret eller dine beboere hvordan rørfornyingsprosessen i borettslag utføres, kan du laste ned vår infografikk her:

Click me

Velkommen til Vitek-bloggen

Her kan du holde deg oppdatert med alt om vann-og avløp. Vi skriver om vann- og avløpssektoren, samt farlig avfall. Vi skal legge ut artikler om blant annet rørfornying, rørinspeksjon, tankerengjøring, trasesøk, lekkasjer og mer for privat-, offentlig- og bedriftsmarkedet. Nye blogginnlegg publiseres jevnlig, så om du vil holde deg oppdatert, følg med på bloggen eller registrer deg for varsling på e-post.

Besøk også vitek.no

Få e-post om nye innlegg

Siste innlegg