Vitek av Vitek • november 21, 2019

Ikke kast matfettet i vasken!

Julen nærmer seg, og fet mat står på agendaen i tusenvis av norske hjem. Å skylle fettet ned i avløpet kan få kostbare konsekvenser. Kvitt deg med matfettet på riktig måte.

Julemat er for mange synonymt med kos, rause porsjoner med god mat og samling rundt bordet. For oss i rørbransjen betyr det i stor grad arbeid med tette rør som følge av matfett som helles i vasken. Derfor gir vi deg tips til hva du kan gjøre med både ribbefett og annen type fett som ligger igjen etter årets matlaging.

Hva skjer med rørene når du heller matfettet i vasken?

Heller du matfett i vasken eller toalettet mens det enda er flytende, er det mange som tenker at det forsvinner nedover rørene med det varme vannet. Det er delvis sant, men problemet oppstår i de kalde årstidene når rørene kjøler ned fettet raskere. Spesielt dyrefett stivner raskt når det blir nedkjølt, og hoper seg opp som belegg på innsiden av rørene. Etterhvert vil belegget gjøre rørene tette.

Fettavleiringene kan legge seg både i dine rør, men også lenger ut i det kommunale ledningsnettet. Går et rør helt tett, vil kloakken slå tilbake og komme opp i boligen din, eller opp i gatene i nabolaget. Dette er ikke en opplevelse vi unner noen!

Dette bør du gjøre med fettet

For å unngå at pengene dine går til å oppsøke profesjonell hjelp for få åpnet opp rørene dine igjen, bør du utvise "fettvett". I hovedsak skal du alltid la fettet stivne i pannen, gryten eller formen maten har blitt tilberedt i, før du skraper den ut og tørker over med tørkepapir som du kaster i søpla. Er det for mye flytende fett til at du får det til å stivne, heller du det over i en beholder som du leverer til gjenbruksstasjon eller avfallshåndtering. Fett i større mengder er regnet som farlig avfall, og skal håndteres deretter.

Her er også noen tips til hva du kan gjøre med fett som er til overs etter julematen:

  • Ha det i sauser, supper eller bland inn i rotmos for ekstra god smak.
  • Frys ned fett fra pinnekjøttmiddagen i kuber og bruk som buljong senere.
  • Delfiafett kan blandes med frø og gryn, kjøles ned og bli til fuglemat.

På nettsiden fettvett.no finner du all den informasjonen du trenger hvis du er i tvil om hva du skal gjøre med ulike typer fett.

Matfett er festmat for rottene

Det finnes flere grunner til å unngå matfett i avløpet. I tillegg til tette rør kan det tiltrekke seg rotter. De lever i kloakken, vokser seg store på alle restene dine. Ved å helle fett i rørene kan du bidra til å avle frem en hel rottekoloni i nabolaget ditt.

Skjermbilde 2019-11-20 kl. 13.16.17

Forebygg tette rør selv

Uansett hvor flink du er til å sørge for at fett ikke havner i avløpet, vil du ikke kunne unngå det hundre prosent. For å forebygge er det derfor anbefalt at du sjekker vannlåsen og renser denne jevnlig, både på kjøkkenet og på badet.

Les også: Slik sjekker du vannlåsen(link til artikkel om vannlås)

Hva gjør jeg når skaden allerede har skjedd?

Lurer du på om rørene dine har begynt å tette seg, eller har du kanskje allerede fått problemer? VITEK har lang erfaring med rørinspeksjon, spyling og rørfornying. Vi kommer gjerne på uforpliktende befaring for å se på ditt problem.

Ta kontakt med oss, så ser vi frem til å prate med deg.

 

Tette rør? Klikk her for å ta kontakt.

Velkommen til Vitek-bloggen

Her kan du holde deg oppdatert med alt om vann-og avløp. Vi skriver om vann- og avløpssektoren, samt farlig avfall. Vi skal legge ut artikler om blant annet rørfornying, rørinspeksjon, tankerengjøring, trasesøk, lekkasjer og mer for privat-, offentlig- og bedriftsmarkedet. Nye blogginnlegg publiseres jevnlig, så om du vil holde deg oppdatert, følg med på bloggen eller registrer deg for varsling på e-post.

Besøk også vitek.no

Få e-post om nye innlegg

Siste innlegg