Vidar Aase av Vidar Aase • juli 31, 2018

Ikke mat rottene! Fett skaper store problemer for rørene dine

I avløpsnettet lever flere hundre tusen, ja kanskje millioner av rotter. De lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet. Fett er rett og slett en delikatesse.

Det skaper også store problemer med drift av rør, pumper og renseanlegg. Ute på avløpsnettet er temperaturen lavere enn inne på kjøkkenet. Når fettet blir avkjølt,Kontakt oss  om tette rør stivner det og legger seg på innsiden av rørene. Med tid vil rørene tettes, som igjen fører til kloakkstopp. Det kan skade både på hus og miljø og føre til at kjellere blir oversvømt og at bekker, fjorder og elver blir forurenset.

Koster millioner

Fjerning av fett i avløpsnettet koster norske innbyggere millioner av kroner. Hvert år øker likevel mengden fett som skylles ned i avløpet. Det antas å skyldes økt forbruk av matfett og matoljer.

Det er med andre ord liten tvil om at fett og avløp er en dårlig kombinasjon. Og dette er det mange som ikke er klar over: 1 av 6 av de mellom 15 og 44 år tror at det er greit å helle fett i avløpsrørene, så lenge man skyller med vann etterpå. Det gjør det ikke.

Her er noen gode tips for hvordan du kan kaste fettet ditt:

  • Fett i stekepannen og stivnet (avkjølt) fett fjerner du med tørkepapir og kaster i matavfallet.
  • Fett som ikke stivner samler du i tett emballasje og leverer på gjenbruksstasjonen/avfallsanlegget. Alle kommuner tar i mot flytende matfett på sine avfallsanlegg. Det er viktig at fettet er i helt tett emballasje, så bruk gjerne en plastkanne eller en brusflaske eller lignende.

Tette rør?

Hvis du derimot har tette rør og frykter at de har fått for mye fett: Kontakt Vitek!
Vi kommer med en gang. Vitek åpner de fleste rør med vann som verktøy. Dette er den mest skånsomme måten å åpne et tett avløp på. Normalt brukes spylebiler med fjernstyrt spesialutstyr. Vi åpner de fleste tette rør, så dette fikser vi!

Tette rør? Klikk her for å ta kontakt.

Velkommen til Vitek-bloggen

Her kan du holde deg oppdatert med alt om vann-og avløp. Vi skriver om vann- og avløpssektoren, samt farlig avfall. Vi skal legge ut artikler om blant annet rørfornying, rørinspeksjon, tankerengjøring, trasesøk, lekkasjer og mer for privat-, offentlig- og bedriftsmarkedet. Nye blogginnlegg publiseres jevnlig, så om du vil holde deg oppdatert, følg med på bloggen eller registrer deg for varsling på e-post.

Besøk også vitek.no

Få e-post om nye innlegg

Siste innlegg