av Mona Sprenger • desember 17, 2018

Slik tiner du frosne rør

En vanlig hårføner kan være redningen hvis rørene dine fryser i vinter. Tiner ikke isen, må du tilkalle profesjonell hjelp.

Om vinteren, når gradstokken kryper under null, er det mange som opplever at rørene fryser til is. Går du selv løs på tinejobben er det viktig å huske på at når vann fryser til is, øker volumet med rundt ti prosent.

– I verste fall sprekker hele røret og dermed lekkasje når vannet igjen strømmer fritt i røren. Å vente på at røret skal tine av seg selv, kan derfor bli kostbart. Hvis du selv har tuklet med rørene, er det heller ikke sikkert at forsikringen dekker en eventuell vannskade, advarer driftsleder i Vitek, Kjetil Pedersen.Kontakt oss om  tining av rør

 I 15 år har han hver vinter rykket ut for å tine opp rør på Vestlandet.

– Hva er dine beste råd?

Sett på varme i inntaksrommet til røret. Vannet fryser ofte inne ved grunnmuren og derfor er det viktig at det ikke er for kaldt i rommet. I første omgang kan man forsøke å varme opp røret med en hårføner, men legg den ikke fra deg uten tilsyn. Dette er ikke noe som man bør tukle for mye med selv.tining av rør, beskåret-2

– Hva med skibrennere og primuser?

– Lykke til, da kan huset ditt svært raskt stå i lys lue.

– Tilkall profesjonelle!

Dessverre er det ofte fånyttes å forsøke seg med hårføner. Hvis rørene er skikkelig frosset må det mer kraft til. Vitek tiner frosne rør for våre kunder – enten de er inne eller ute, på private eller kommunale ledningsnett. 

– Vår erfaring er at avløpsvann fryser oftere enn vannledninger, da må vi spyle skikkelig varmt vann inn i rørene for å åpne dem opp.

Tining av frosne rør 1

For drikkevannsledninger bruker Vitek en spylebil med ren vanntank og spesialtilpasset slange for å kunne høytrykks-spyle ledningene frost- og isfri.

– Vi fører en slange inn i vannledning og er derfor avhengig av tilkomst. Det hender at vi må grave på utsiden for å lage tilkomst. Vitek er svært opptatt av hygiene når vi jobber med tining av drikkevannsledninger. Alt utstyret vårt er rent og desinfisert. Ingen skal bli syke.

Vitek tiner også andre trykkvannsledninger som for eksempel pumpeledninger.

– Det er bare å ta kontakt, hvis problemet oppstår!

Kjetil Pedersen VitekBilde: Kjetil Pedersen, Driftsleder i Vitek 

Slik kan du forebygge frosne rør hjemme:

  • Skalk alle luker. Kald trekk på et vannrør kan gjøre at det fryser til selv om rommet ellers er varmt.
  • Hold jevn og god temperatur i rommet.
  • Isolerer ekstra på spesielt utsatte steder

trenger du hjelp med tining av rør? Klikk her for å ta kontakt.

Velkommen til Vitek-bloggen

Her kan du holde deg oppdatert med alt om vann-og avløp. Vi skriver om vann- og avløpssektoren, samt farlig avfall. Vi skal legge ut artikler om blant annet rørfornying, rørinspeksjon, tankerengjøring, trasesøk, lekkasjer og mer for privat-, offentlig- og bedriftsmarkedet. Nye blogginnlegg publiseres jevnlig, så om du vil holde deg oppdatert, følg med på bloggen eller registrer deg for varsling på e-post.

Besøk også vitek.no

Få e-post om nye innlegg

Siste innlegg