av Mona Sprenger • august 27, 2018

Vitek har fornyet mer enn 10.000 meter rør med lys-teknologi

I mange land i Europa er lysherding en godt etablert metode innenfor rørfornying. I Norge har Vitek i flere år vært nesten alene om å kunne tilby denne metoden til markedet.

– På dette området er Vitek i Norge nesten å regne som veteraner.  Dette har vi jobbet med i mange år. Allerede høsten 2014 gjorde vi i samarbeid med danske firmaet Aarsleff vår første LED- installasjon i Norge, forteller Bengt Rebnord Olsen i Vitek.

Herder med UV-lys

Ved rørfornying etableres nye rør på innsiden av de gamle uten å grave. De gamle rørene fornyes med en strømpeforing. Deretter herdes foringen. I Norge har det vært vanlig å herde foringen med steam, men lysteknologi er et meget godt alternativ for mindre rør i mindre dimensjoner (100 - 225 mm). Den kan benyttes for alle typer avløpsledninger, også stikkledninger.

– Kort fortalt er LED-herding en form for UV-herding. LED-lyset kan sammenlignes med lyset som tannleger bruker for herding av fyllinger. Forskjellen er at foringen som vi benytter i rørene er glassfiber-basert, forteller Olsen. 

Tidlig ute

I mange land i Europa er lysherding en godt etablert metode innenfor rørfornying. I Norge har Vitek i flere år vært nesten alene om å kunne tilby denne metoden til markedet. I 2015 kjøpte selskapet en egen bil for glassfiber- og LED-herding.

– Metoden brukes utendørs på bunnledninger.  Vi herder ikke med lys innendørs i dag. Vi har derimot gjort mange hundre installasjoner med UV-lys. Fortsatt samarbeider vi med Aarsleff, men vi er et leverandøruavhengig selskap.

– Steam mest vanlig

Olsen understreker at fortsatt er det mest vanlig å bruke filtforing og herding med steam ved rørfornying, men at markedet er i endring.

–  Forskjellen er at foringen er glassfiber-basert. Det vanlige har vært – og er fortsatt den vanligste – filtforing og herding med steam. Men flere norske aktører har nå oppdaget at UV-teknologien finnes. Det endrer markedet og etterspørselen, sier Olsen, som forteller at Vitek gjennomfører flere tester for å utvide bruksområdet for UV-lys. 

–  Det skjer mye i markedet nå. Det kommer mange nye løsninger framover.

Kontakt oss  om tette rør

Velkommen til Vitek-bloggen

Her kan du holde deg oppdatert med alt om vann-og avløp. Vi skriver om vann- og avløpssektoren, samt farlig avfall. Vi skal legge ut artikler om blant annet rørfornying, rørinspeksjon, tankerengjøring, trasesøk, lekkasjer og mer for privat-, offentlig- og bedriftsmarkedet. Nye blogginnlegg publiseres jevnlig, så om du vil holde deg oppdatert, følg med på bloggen eller registrer deg for varsling på e-post.

Besøk også vitek.no

Få e-post om nye innlegg

Siste innlegg